Μπορεί να ακούγεται σαν ένα ακόμα κόλπο για απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι. Η ιδέα της ενεργειακής πυκνότητας μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Μάθετε Για Την Ενεργειακή Πυκνότητα

Στην πραγματικότητα, οι καλά σχεδιασμένες δίαιτες για κάψιμο λίπους, όπως η δίαιτα Mayo Clinic, χρησιμοποιούν την ιδέα της ενεργειακής πυκνότητας για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Απώλεια Βάρους με Περισσότερο Φαγητό και Λιγότερες Θερμίδες

Με απλά λόγια, η ενεργειακή πυκνότητα είναι ο αριθμός των θερμίδων (ενέργεια) σε μία συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού. Υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές θερμίδες σε λίγο φαγητό. Χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες θερμίδες σε πολύ φαγητό.

Όταν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, ο στόχος είναι να τρώτε τροφές με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού που είναι χαμηλές σε θερμίδες. Αυτό σας βοηθάει να αισθάνεστε γεμάτοι με λιγότερες θερμίδες.

Ως ενεργειακή πυκνότητα ορίζεται το ποσό της ενέργειας ανά μονάδα βάρους ενός τροφίμου ή ροφήματος/ποτού (kcal/g). Συνήθως υπολογίζεται μόνο από τα τρόφιμα μιας δίαιτας ή σε συνδυασμό τροφίμων και ποτών. (hda.gr)

Θα σας δώσω ένα γρήγορο παράδειγμα με σταφίδες και σταφύλια. Οι σταφίδες έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, μία κούπα σταφίδες έχει περίπου 434 θερμίδες. Τα σταφύλια έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, μία κούπα σταφύλια έχει περίπου 82 θερμίδες.

Τα κλειδιά για την Ενεργειακή Πυκνότητα και την Απώλεια Βάρους

Όταν ακολουθείτε την έννοια της ενεργειακής πυκνότητας, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε πείνα ή στέρηση. Έχοντας πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στην διατροφή σας μπορείτε να αισθάνεστε πλήρεις με λιγότερες θερμίδες. (aixmi.gr)

Τρεις βασικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο τι κάνει μία τροφή να έχει υψηλή ή χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα:

Το νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν γενικά μεγάλη περιεκτικότητα νερού, που παρέχει όγκο και βάρος αλλά όχι θερμίδες. Γι’ αυτό είναι τροφές με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα.

Το γκρέιπφρουτ, για παράδειγμα, είναι περίπου 90% νερό. Μισό γκρέιπφρουτ έχει μόνο 37 θερμίδες. Τα ωμά, φρέσκα καρότα είναι περίπου 88% νερό. Ένα μεσαίο καρότο έχει μόνο 25 θερμίδες.

Οι φυτικές ίνες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες δεν παρέχουν μόνο όγκο, αλλά επίσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι για περισσότερη ώρα με λιγότερες θερμίδες.

Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα σιτηρά ολικής άλεσης περιέχουν φυτικές ίνες. Το ποπ-κορν είναι ένα καλό παράδειγμα σίτου χαμηλού σε θερμίδες αλλά υψηλού σε όγκο. Μία κούπα ποπ-κορν έχει περίπου 30 θερμίδες.

Το λίπος. Το λίπος έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, για παράδειγμα, περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα θερμίδων με δύο κούπες ωμού μπρόκολου.

Τροφές που περιέχουν λίπος φυσικά, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και διάφορα κρέατα, ή τροφές με πρόσθετα λίπη είναι πιο υψηλά σε θερμίδες από ότι τα άπαχα ή τα χαμηλά σε λίπος μέρη τους.

Για να υπολογίσει κάποιος την ενεργειακή πυκνότητα μιας τροφής, μπορεί να διαιρέσει τον αριθμό των θερμίδων με το βάρος της σε γραμμάρια. Αν δηλαδή ένα τρόφιμο αποδίδει 360 θερμίδες στα 180 γραμμάρια, τότε η ενεργειακή του πυκνότητα είναι 360/180=2. (masternews.gr)

Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη ενός δυνατού λιποδιαλύτη όπως το Phen24, μπορεί να δώσει μια μεγάλη ώθηση στα αποτελέσματα σας. Βασική προϋπόθεση είναι βέβαια να έχετε πρώτα ρυθμίσει την διατροφή σας και ίσως να έχετε προσθέσει και λίγη μέτρια άσκηση στο πρόγραμμα σας.

Θέλετε Να Χορταίνετε Ευκολότερα; Μάθετε Για Την Ενεργειακή Πυκνότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *